Monday, 22 October 2012

Doce de Maçã »» Apple jam


Ora cá está o doce de maçã com canela que fiz há duas semanas atrás.
Uns frasquinhos ficaram cá por casa (podem vê-los na prateleira de baixo) e os outros foram para a Feira da alimentação que se realizou na escola das minhas filhas.

Partilho aqui a minha receita para quem quiser experimentar:
Descasquei e parti aos pedaçinhos 1 kg de maçãs. Coloquei-as num tacho . Adicionei 500g de açúcar, 100 ml de água , 1c. chá de canela em pó e um pau de canela.  Levei ao lume brando durante 1 hora.
Entretanto lavei os frascos e esterilizei-os dentro de uma panela com água a ferver durante 15 minutos e depois pu-los a secar dentro do forno a 150ºC.
Passado 1 hora da maçã estar a cozer, retirei o pau de canela e passei tudo com a varinha mágica. Levei novamente ao lume brando até atingir ponto de estrada.
Finamente dividi o doce pelos frasquinhos e colei umas etiquetas.


Here is the apple jam with cinnamon I made two weeks ago.
Some jars stayed at our home (you can see them in the bottom shelf) but the majority of the jars went to my daughters' school to be sold at the school food fair.

I share here my recipe for those of you that want to try:
I peeled 1 kg of apples and cut them into small pieces. Placed them in a pan. I added 500g sugar, 100ml water, 1 teaspoon of cinnamon powder and a cinnamon stick.  
Bring to simmer for 1 hour.
I washed the jars in soapy water, sterilised them in a pan with boiling water for 15 minutes and then dried them in the oven at 150ºC.
After 1 hour I removed the cinnamon stick and passed the hand blender. Then brought it to boil until it formed a thread when pressed together and pulled apart.
Finally I filled the jars with the jam and labbelled them.

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